Czysta kuchnia w biurze

Przepisy BHP wymagają, aby w zakładach pracy zatrudniających powyżej 20 osób znajdowało się pomieszczenie, w którym pracownicy będą mogli przygotować lunch, napoje i mieć chwilę wytchnienia. Ze względu na wygodę pomieszczenia tego typu powstają również w mniejszych firmach. Zyskują nie tylko zatrudnieni luzie, ale również firma. Kuchnia i pokój socjalny oznaczają czystsze stanowiska pracy i brak „jedzeniowych” zapachów w korytarzach. Jednakże należy pamiętać, że kuchnia w firmie musi być utrzymywana w odpowiedniej czystości. Wymagają tego nie tylko przepisy, ale również wygoda i komfort użytkowania pomieszczenia. Pomoc w utrzymywaniu porządku w kuchni, jak i w całym biurze oferują profesjonalne firmy sprzątające.

Odpowiednie miejsce na kuchnię                  

Kuchnia i jadalnia powinny być usytuowane w miejscu łatwo dostępnym, ale nie blisko tych, w którym prowadzi się prace mocno brudzące. Pamiętajmy, że każdy pracownik powinien znaleźć dla siebie wygodne miejsce, zatem zakupmy wygodne stoły i krzesła. Blaty kuchenne natomiast, powinny być na tyle szerokie, aby kilku pracowników na raz mogło przygotowywać na nim jedzenie. Przy urządzaniu kuchni od podstaw warto zaznajomić się z pojęciem tzw. trójkąta roboczego i ergonomii. Ponadto powinna być oczywiście wyposażona w podstawowe sprzęty, takie jak lodówka, czajnik elektryczny, zlewozmywak, suszarkę na naczynia, szafkę na naczynia. Sprawdzają się równie niewielkie kuchenki elektryczne lub mikrofalowe oraz dystrybutor z wodą do picia. Konieczne jest także zapewnienie papierowych ręczników i czystych ściereczek.

Prawidłowe sprzątanie kuchni

Sprzątaniem kuchni zajmuje się zazwyczaj ta sama firma sprzątająca, która wykonuje sprzątanie biur. Do najważniejszych zadań należy dokładne mycie stołów i blatów, a także frontów szafek. To niezwykle ważne, ponieważ te elementy są dotykane przez użytkowników, a na powierzchniach gromadzą się również drobiny jedzenia. Firma zajmująca się sprzątaniem powinna regularnie zaglądać do lodówki oraz mikrofalówki, w których jest najwięcej jedzenia, co prowadzi do rozwoju zarazków. W takim miejscu kosze na śmieci zapełniają się niezwykle szybko, zatem konieczne jest ich częste opróżnianie. Kolejną kwestią jest mycie podłóg i ścieranie kurzu. Brak kurzu i czysta podłoga oznaczają mniej alergenów i bakterii.

Lokalizacja

AXONA Sp. z o.o. Sp.k.
02-495 Warszawa
ul. Dzieci Warszawy 48
Tel.
+48 22 823 19 87
+48 604 22 11 44
E-mail:
          Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.