Czysta kuchnia w biurze

Każde biuro jest poniekąd drugim domem swoich pracowników, gdzie spędzają dużą część swojego życia. Kuchnia odgrywa w tym życiu znaczącą rolę, tak samo jak w każdym domu – jest sercem biura. Można tu spokojnie zjeść swój lunch albo porozmawiać przy filiżance kawy w czasie przerwy w pracy. Miejsce to łączy w sobie dwie funkcje – miejsca funkcjonalnego, gdzie możemy podgrzać swoje jedzenie lub przygotować sobie coś do picia oraz miejsca relaksu i wyciszenia, gdzie można na chwilę odpocząć od biurowych problemów i zregenerować się przed powrotem do firmowych obowiązków. Właśnie dlatego bardzo ważny jest porządek w biurowej kuchni.

Większość ludzi ma problem z odpoczywaniem w brudnym i zabałaganionym otoczeniu, a duża część biurowych kłótni wynika ze stanu czystości kuchni i nieumytych naczyń.

Jednak jak się uporać ze stosami brudnych naczyń, zużywanymi nieustannie zapasami mleka czy znikającym z lodówki jedzeniem? Zachowanie porządku i ładu w biurowej kuchni jest nie lada wyzwaniem i często graniczy z cudem.

Oto kilka prostych sposobów na zachowanie czystości w biurowej kuchni:

  • Zapisz zasady – wymyśl i zapisz zasady korzystania ze wspólnej kuchni. Każdy pracownik będzie dzięki nim świadomy, jakie standardy czystości obowiązują we wspólnych pomieszczeniach socjalnych, takich jak np. kuchnia. Zapisz w nich takie punkty, jak np.: przepłukiwanie zlewu po jego użyciu, wyrzucanie po sobie wszelkich torebek po herbacie czy fusów po kawie oraz sprawdzanie terminów przydatności produktów z wspólnej lodówki. Pamiętaj o wywieszeniu tych zasad w kuchni, aby były widoczne dla każdego odwiedzającego to miejsce pracownika.
  • Zapewnij dostępność środków czystości – pilnuj, aby zawsze były w kuchni niezbędne do utrzymania porządku środki czystości. Zapewnij pracownikom: ręczniki kuchenne, płyn do zmywania, zmywak oraz spray antybakteryjny.
  • Zbiorowa odpowiedzialność – w anonimowy sposób zwracaj uwagę na sytuacje, w których w jawny sposób doszło do złamania kuchennych zasad porządku. Mogą to być wywieszane w publicznych miejscach zdjęcia brudnych naczyń lub nieposprzątanych resztek jedzenia na szafce kuchennej. Dzięki takim działaniom możesz spowodować, że pracownicy uświadomią sobie, iż utrzymanie czystości w kuchni jest rzeczą bardzo ważną dla firmy.

Lokalizacja

AXONA Sp. z o.o. Sp.k.
02-495 Warszawa
ul. Dzieci Warszawy 48
Tel.
+48 22 823 19 87
+48 604 22 11 44
E-mail:
          Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.